Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming

CorrespondentieadresHoge Weg 157, 2940 Hoevenen
Maatschappelijke zetelAmsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen
T. 03 206 02 20 |

Op zondag 7 oktober nam VLEEMO deel aan Open Bedrijvendag. Twee dagen ervoor kregen schoolkinderen al de kans om een operationele turbine en een turbine in opbouw met alle onderdelen in première te zien. De weergoden waren gunstig gezind en dus werd het een geslaagd weekend.

Onder een stralende zon arriveerden de eerste bussen met middelbare scholieren vrijdagvoormiddag op het Haveneiland in de Haven van Antwerpen. Daar was een werf te zien met een toren in opbouw en alle onderdelen van een windturbine. “Hoe lang zijn de wieken?”, “waarvoor dienen de tanden aan de wieken?” of “hoeveel energie wekt de turbine op?” waren vragen die meerdere keren door de aandachtige scholieren werden gesteld.

Ongeveer anderhalve kilometer verderop, op het terrein van Wijngaard Natie, werd een operationele turbine opengesteld. Hier konden de scholieren dus zien hoe een afgewerkte turbine eruit zag en kregen ze uitleg over de werking van windturbines.

Op zondag werden dezelfde twee sites opengesteld in het kader van Open Bedrijvendag. Vanop het dek van één van de overzetboten konden de bezoekers een eerste indruk krijgen van beide sites. Eenmaal op het Haveneiland bezochten ze de twee locaties, lieten ze zich verbazen over de reusachtige afmetingen van de turbines en de onderdelen en luisterden ze naar de verhalen van de experten.

Even uitrusten kon tijdens de busrit of in de infotent, waar de bezoekers van een hapje en een drankje konden genieten met zicht op zowel de Antwerpse Haven als de skyline van het stadscentrum. De kleinsten konden zich tussendoor uitleven op springkastelen.

Kortom: een uniek en geslaagd weekend met veel tevreden bezoekers. Met dank aan alle partijen die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Op woensdag 19 september zetten VLEEMO en het RedTeam van Brandweer Zone Antwerpen een volgende stap in hun samenwerking. Nadat eerder rondleidingen en een evacuatie-oefening werden gehouden, werd er een infodag georganiseerd waarbij de inzetleiders zowel in theorie als in de praktijk informatie kregen over de windturbines op de Rechterscheldeoever van de Haven van Antwerpen. Daarnaast gaf ook het RedTeam uitleg over hun procedures en werkwijzen.

De samenwerking tussen VLEEMO en Brandweer Zone Antwerpen startte begin 2017 met een rondgang langs de turbines op Rechteroever. Op hetzelfde moment werd de DIP-toepassing geïmplementeerd, waarmee VLEEMO op een beperkte fiche alle noodzakelijke info kan bundelen die voor de brandweer noodzakelijk is bij een incident. Bedoeling is dat de hulpdiensten op basis van deze Digitale InterventiePlannen vlot hun weg kunnen vinden naar de voet van de turbine en dat ze bijvoorbeeld ook weten welke gevaren er aanwezig zijn.

"Vlaanderen houdt niet van windmolens", zo kopte De Morgen op woensdag 29 augustus. De krant baseert zich voor die stelling op cijfers die N-VA verzamelde en waaruit blijkt dat in 234 Vlaamse gemeenten nog geen windmolen staat. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is het helemaal niet eens met die conclusie. "De Vlaming houdt wel degelijk van windmolens", zegt hij een reactie aan Belga. "Er is geen enkele reden om te doemdenken".

Uit cijfers van N-VA-parlementslid Andries Gryffroy blijkt dat er maar in 74 van de 308 Vlaamse gemeenten windmolens staan. In driekwart van de Vlaamse gemeenten staat momenteel nog geen enkele windmolen. "Dat is toch een opmerkelijk hoog aantal", zegt Gryffroy. "Vlaanderen houdt niet van windmolens", concludeert de krant. Maar daar is Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) het absoluut niet mee eens.

Vorige zaterdagnamiddag 28 juli om 15u28 was 45 procent van de elektriciteitsbelasting in ons land afkomstig van zonne- en windenergie. "Dat is een record", aldus Marleen Van Hecke, woordvoerster van Elia, de transmissienetbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

Voor de maand juli (tot en met 29 juli) haalden we een record van 519 GWh (gigawattuur) aan zonne-energie. Ook voor de maanden juni en juli was er een record aan zonne-energie van 978 GWh. Het vorige record, uit 2015, voor die maanden stond op 846 gigawattuur.

En voor de periode van 1 januari van dit jaar tot en met 29 juli was er ook al een record van 2.227 GWh aan zonne-energie. Het vorige record uit 2015 klokte af op 2.072 GWh.

In de eerste helft van 2018 werd er in Europa voor 4,5 Gigawatt aan extra windenergiecapaciteit geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van WindEurope. Dit is minder dan in dezelfde periode vorig jaar (6,1 GW), maar is in lijn met de verwachtingen.

Van de 4,5 extra geïnstalleerde Gigawatt was er 3,3 GW onshore, dus op land. Duitsland met 1,6 GW, Frankrijk met 605 MW en Denemarken met 202 MW hebben hun windenergiecapaciteit het hardst uitgebreid de afgelopen maanden. Offshore windenergie kreeg 1,2 GW bij en dat vooral in het Verenigd Koninkrijk (911 MW), België (175 MW) en Denemarken (28 MW). Duitsland plant op haar beurt verschillende nieuwe windturbines in zee in de tweede helft van dit jaar. Onshore steeg de capaciteit in België met 106 MW, goed voor een zesde plaats.