Skip to main content

Global Wind Report 2016: jaarlijkse update van de windenergiemarkt

| GWEC | Nieuws

De Global Wind Energy Council (GWEC) heeft zopas het ‘Global Wind Report: Annual Market Update’ gepubliceerd. Er werd in 2016 globaal meer dan 54 GW schone windenergie geïnstalleerd. Momenteel staan er windturbines in meer dan 90 landen waaronder 9 landen met meer dan 10.000 MW geïnstalleerd vermogen en 29 landen met een totale capaciteit van meer dan 1.000 MW. De cumulatieve capaciteit groeide met 12,6% naar een totaal van 486,8 GW.

"Windenergie kan nu concurreren met zwaar gesubsidieerde bedrijven over de hele wereld, is nieuwe industrieën aan het opbouwen, creëert honderdduizenden banen en leidt de weg naar een schone energietoekomst", aldus GWEC secretaris-generaal Steve Sawyer. "We zijn in een periode gekomen van ingrijpende verandering, weg van energiesystemen die gericht zijn op een paar grote vervuilende centrales, naar markten die steeds meer gedomineerd worden door een reeks van verschillende soorten hernieuwbare energiebronnen. We moeten vóór 2050 naar een nul-uitstootvermogensysteem indien we onze klimaatverandering en ontwikkelingsdoelstellingen willen nakomen."

De penetratieniveaus van windenergie blijven toenemen, onder leiding van Denemarken met 40%, gevolgd door Uruguay, Portugal, Ierland, Spanje en Cyprus met ongeveer 20% en Duitsland met 16%. De grote markten van China, de VS en Canada hebben een capaciteitsaandeel van respectievelijk 4, 5.5 en 6% . De vijfjarige prognose van GWEC geeft bijna 201 GW aan nieuwe windinstallaties in 2017 en stijgt tot een jaarlijkse markt van circa 75 GW in 2021, waardoor er een gecumuleerde geïnstalleerde capaciteit van meer dan 800 GW zal worden bereikt aan het eind van 2021.

De groei zal worden geleid door Azië: China blijft marktleider, maar India heeft in 2016 een nieuw record gevestigd en maakt een goede kans om de ambitieuze doelstellingen van de regering voor de sector te behalen. Bovendien zijn er een aantal interessante nieuwe markten in de regio met veel potentieel.

De sterke marktontwikkelingen in Noord-Amerika en de Europese constante maar geleidelijke groei naar de 2020-doelstellingen hebben een nieuwe ontwikkeling in de hand gewerkt: de dramatische prijsdalingen voor offshore windenergie. Europa zal de offshore windmarkt blijven leiden, maar de lage prijzen hebben de aandacht getrokken van beleidsmakers wereldwijd, vooral in Noord-Amerika en Azië.

"Offshore wind heeft het afgelopen jaar een grote prijsdoorbraak meegemaakt. Het ziet ernaar uit dat het enorme potentieel waarin veel mensen al jaren geloven eindelijke zal worden benut. We zien dat de technologie de komende vijf tot tien jaar verder gaat groeien en elders zal worden benut dan zijn thuisbasis in Europa", vervolgde Sawyer.

Ondanks de politieke en economische ellende van Brazilië, hebben andere landen in de regio de kloof opgevuld. Met name Uruguay, Chili en vooral Argentinië. Afrika zal in 2017 een productief jaar kennen, onder leiding van Kenia, Zuid-Afrika en Marokko; de toekomst van windenergie op dat continent ziet er stralend uit. Na een stilte lijkt de Australische markt weer een comeback te maken met een sterke reeks projecten die de komende jaren zullen worden opgebouwd.

"Over het geheel genomen hebben we veel vertrouwen in de windenergiemarkt omdat de technologie elk jaar blijft verbeteren, de prijzen blijven dalen, de vraag naar schone, hernieuwbare energie blijft groeien om de uitstoot te verminderen, onze lucht proper maakt en nieuwe banen en nieuwe industrieën blijft creëren", concludeerde Sawyer.

Download via onderstaande links enkele grafieken of vraag het volledige Rapport aan:

Market Forecast 2017-2021

Cumulative market forecast by region 2017-2021

Annual market forecast by region 2017-2021

Top ten global new installed capacity

Top ten global cumulative capacity

Vraag hier het volledige Global Wind Report 2016 aan