Skip to main content

Historisch windstille april: opbrengst windmolens valt met helft terug

| Het Belang van Limburg | Nieuws

April 2017 is de boeken ingegaan als een van de meest windstille maanden sinds het begin van de metingen in ons land. “Een evenaring van de laagterecords uit 1939 en 1961”, meldt het KMI. Voor de beheerders van de Belgische windmolens betekende het rustige weer een serieuze streep door hun rekening. Zij zagen de energieopbrengst van hun turbines met liefst 45 procent dalen.

Hoewel in het voorjaar normaal gezien de ene na de andere storing over ons land trekt, was het de afgelopen weken opvallend rustig boven onze contreien. “België lag haast continu onder invloed van enkele krachtige hogedrukgebieden, waardoor depressies niet tot bij ons raakten”, weet HBvL-weerman Michel Nulens. De gebruikelijke westcirculatie werd ingeruild voor een gematigde en droge stroming uit het (noord)oosten, wat zich in een bijzonder windstille maand april vertaalde. “De gemiddelde windsnelheid lag met 3 m/s (10,8 km/uur, nvdr.) ver onder de normale waarde van 3,7 m/s”, aldus het KMI, dat het over een “uitzonderlijk” weerfenomeen heeft wat maar eens in de dertig jaar voorkomt. “Het is van 1961 geleden dat april nog zó windstil verliep. Voor de referentieperiode 1981-2016 hebben we zelfs een laagterecord te pakken.”

De helft minder

Die lage windsnelheden lieten zich voelen bij de beheerders van de Belgische windmolens, die hun productie spectaculair zagen terugvallen. In totaal wekten onze windmolens vorige maand 269.055 MWh (megawattuur) op, bijna 100.000 MWh minder dan in april 2016. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Elia, dat de opbrengst uit windenergie in ons land monitort. Bovendien ligt de productiecapaciteit vandaag ruim 20 procent hoger dan een jaar geleden, waardoor de werkelijke terugval net geen 50 procent bedraagt.

Dat bevestigt ook C-Power, beheerder van 54 windmolens voor de Belgische kust. “In een 'normale' maand april wekken onze turbines 84.000 MWh op, maar dit jaar was dat slechts 47.000 MWh”, weet communicatiemanager Freia Vergauwen. “Een terugval met zo'n 45 procent.”

Prijs

De lagere opbrengst betekent echter niet dat windmolens plots niet langer rendabel zijn. “Dit soort windarme periodes komt wel vaker voor. Ook januari verliep relatief windstil, maar dat werd volledig goedgemaakt in de maanden februari en maart, toen het net opvallend hard heeft gewaaid. De opbrengst moet altijd op lange termijn worden bekeken”, zegt Freia Vergauwen.

Minder wind betekent ook niet dat de energieprijzen plots de hoogte inschieten. “Die hangen immers af van vraag en aanbod in heel Europa”, weet Elia-woordvoerster Kathleen Iwens. Zo is de invloed van de temperatuur of de beschikbaarheid van andere energiebronnen vaak veel groter dan de opbrengst van windmolens.