Google stapt in 2017 volledig over op duurzame energie
De dertien Google-datacentra en Google-kantoren in 150 steden zullen vanaf volgend jaar volledig aangedreven worden door hernieuwbare energie, al gebeurt dat wel via een omweg. De internetgigant noemt de overstap een "mijlpaal" en zegt op termijn ook open te staan voor kernenergie.
Google is nu al de grootste aankoper van duurzame energie. Vorig jaar kocht het bedrijf 44 procent van zijn elektriciteit aan bij wind- en zonneboerderijen. Dat wordt nu opgetrokken tot 100 procent.
Goedkoopste oplossing
Volgens Marc Oman, hoofd van het Europees energiebeleid bij Google is hernieuwbare energie momenteel de goedkoopste oplossing. De voorbije jaren zag Google de kosten voor wind- en zonne-energie met respectievelijk 60 en 80 procent dalen. "Onze oprichters geloven dat de klimaatverandering een echte, onmiddellijke bedreiging vormt, dus we moeten ons deel doen," zegt hij.
De prijzen van wind- en zonne-energie waren de goedkoopste opties om het doel van 100 procent te behalen tegen 2017, aldus Oman. Daarnaast wil het bedrijf nu tienjarige overeenkomsten afsluiten voor koolstofarme stroom, bijvoorbeeld afkomstig van waterkrachtcentrales, biomassacentrales en kernenergie.
Oman erkent wel dat kernenergie controversieel is. De zorgen om veiligheid zijn veel "dramatischer" dan hernieuwbare energie en de prijs is "veel moeilijker te garanderen" dan in het geval van zonnepanelen en windturbines, merkt hij op. Een nucleaire overeenkomst zou pas een optie zijn als die voldoet aan hun voorwaarden van een voordelig tarief, veiligheid, een netto positief verschil en een voldoende nabijgelegen elektriciteitsnetwerk. "Vandaag kunnen we niet zeggen dat er nucleaire projecten zijn die voldoen aan deze criteria," merkt hij op.
Duurzaam via omweg
Op lange termijn wil Google voltijds draaien op schone CO2-vrije energie. Dat is nu echter alleen nog maar mogelijk via een omweg.
Google werkt met aankoopovereenkomsten, waarmee het duurzame energie aankoopt van wind- of zonneboerderijen. Die energie verkoopt het bedrijf door aan het elektriciteitsnetwerk aan een groothandelsprijs. De hoeveelheid duurzame energie die Google op die manier aankoopt, komt overeen met het totale energieverbruik van alle operaties. In ruil krijgt Google duurzame-energiecertificaten die het gebruikt voor de niet-hernieuwbare stroom waarvan het bedrijf op sommige locaties nog gebruik maakt.
Technologiebedrijven zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, daarin lopen ze ongeveer gelijk met de luchtvaart.