Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming

Amsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen
T. 03 206 02 20 |

Duurzame energie en afvalverwerking hand in hand in de Haven van Antwerpen: de cluster Amoras, Vleemo en Hooge Maey

Op zondag 2 oktober wordt in heel België opnieuw Openbedrijvendag georganiseerd. Maak er dit jaar een onvergetelijke ervaring van en bezoek vier bedrijven in één keer: AMORAS, VLEEMO en Hooge Maey tonen je hoe zij duurzaam omspringen met materialen en energie en ook langs Indaver kan je passeren.

Heb je al eens vlak naast of in de voet van een windturbine gestaan? Nee, grijp dan deze uniek kans om een windturbine van Vleemo bezoeken. Laat je verbazen door de reusachtige afmetingen, ontdek hoe wind er wordt omgezet in groene energie voor bijna 2.000 gezinnen en luister naar de verhalen achter de mastodont. Met een tiphoogte van 179 meter is deze turbine ruim 50 meter hoger dan de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De wieken meten elk 46 meter, wat bijna zo groot is als de breedte van een voetbalveld. Na je bezoek kijk je gegarandeerd nooit meer op dezelfde manier naar deze sierlijke reuzen in het Vlaamse landschap. Zowel voor bezoekers met een technische achtergrond als geïnteresseerden zonder technische bagage is een kijkje de moeite waard. Ook kinderen zullen zich een bezoek lang herinneren.

Voordat je de windturbine hebt bezocht, kan u een rondleiding met de bus doen. Hier zie je hoe AMORAS baggerspecie uit de Antwerpse Haven verwerkt door er eerst het herbruikbare zand uit te recupereren en de rest op een duurzame manier te ontwateren tot een droog eindproduct. In de installaties wordt restwarmte gebruikt van de nabijgelegen afvalverwerkingsinstallatie van Indaver. Vervolgens komt u bij Hooge Maey, een groene energiecentrale waar energie onder meer wordt gewonnen uit de afgedekte stortplaats. Meer informatie over wat u bij deze haltes kan verwachten, vindt u hier.

Er is één centrale ontvangstlocatie voor deze 'energiecluster' aan de Lillobrug waar je kan parkeren en op de bus kan stappen. Vervolgens stap je af waar jij wil en na je bezoek neem je de volgende bus tot aan de volgende stopplaats. Eens terug aan de onthaaltent kan je te voet de windturbine nog bezoeken. Hou er rekening mee dat de busrit, zonder af te stappen, al ongeveer een uur en een kwartier duurt.

 

Busroute:

obd2016parcours medium