Vlaamse Ecologie Energie Milieu Onderneming

CorrespondentieadresHoge Weg 157, 2940 Hoevenen
Maatschappelijke zetelAmsterdamstraat 18, 2000 Antwerpen
T. 03 206 02 20 |

Op 15 juni werd wereldwijd de Dag van de Wind gevierd. Ook in Vlaanderen is er reden tot feest: de 510 Vlaamse windturbines leveren reeds een kwart van het jaarlijkse stroomverbruik van de Vlaamse gezinnen.

Van deze 510 turbines worden er momenteel vijftig uitgebaat door VLEEMO en WIND AAN DE STROOM: eerstgenoemde partij heeft dertig turbines draaien op de Rechterscheldeoever, Wind aan de Stroom exploiteert er twintig op de Linkerscheldeoever. Daarbij zijn er nog vijf in opbouw, wat maakt dat deze 55 windturbines samen in de Antwerpse Haven tegen het einde van 2018 stroom kunnen leveren aan 110.999 gezinnen.

Op de Dag van de Wind hebben de havenbedrijven uit de buurt van drie windturbines de kans gekregen om bij een hapje en een drankje een kijkje te komen nemen in één van deze mastodonten van bijna 200 meter hoog.

Een tweehonderdtal genodigden maakten van hun middagpauze gebruik om de turbine binnen te stappen die ze dagelijks vanuit hun werkplek kunnen bezichtigen. Velen onder hen hebben de opbouw ervan van dichtbij gevolgd, maar toch bleef de verbazing over de omvang van de turbine groot bij het betreden.

Het is de bedoeling dat de windturbines in de Antwerpse Haven binnen enkele jaren de volledige Stad Antwerpen van groene stroom kunnen voorzien.

Bekijk hier de nieuwsberichten die verschenen in de media:

VIDEO: Een kijkje in de windmolens in de haven (Bron: ATV)

Windturbinebouwer nodigt buren uit (Gazet van Antwerpen, 16 juni 2018)

Hamburger en frisdrank in schaduw van windmolen (Het Laatste Nieuws, 16 juni 2018)

 

Op 15 juni wordt wereldwijd de Dag van de Wind gevierd. Ook in Vlaanderen is er reden tot feest: de Vlaamse windturbines leveren reeds een kwart van het jaarlijkse stroomverbruik van de Vlaamse gezinnen.

Begin dit jaar tellen we in Vlaanderen 510 windturbines, goed voor een totaal vermogen van 1150 MW. Jaarlijks produceren deze turbines de hoeveelheid groene stroom die gelijk staat aan het gemiddeld jaarverbruik van een kwart van de Vlaamse gezinnen.

De Vlaamse windenergiesector VWEA rekent op een verdere aangroei van de windparken op land. “We moeten binnen 10 jaar meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen van groene stroom kunnen voorzien, alleen al met windenergie op land”, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. Gezien nieuwe windturbines een groter vermogen hebben, kan dit sneller gaan dan de voorbije jaren. “We rekenen daarvoor verder op een ambitieus beleid dat de hindernissen voor de energietransitie wegwerkt en op een positieve ingesteldheid van lokale besturen om het beslist Vlaams beleid mee uit te dragen”, aldus VWEA.

Bij de verdere uitbouw van nieuwe windparken wordt er een veelheid en verscheidenheid aan betrokkenheid en participatiemodellen aangeboden. Dit is een rijkdom die tegemoet komt aan de keuzevrijheid van de bewoners en die leidt tot een breed segment van burgers die zich aangesproken voelen om te participeren in hernieuwbare energie. We streven ernaar om op die manier iedereen te betrekken bij de energietransitie, aldus VWEA. “Onze bedrijven besteden veel zorg aan het informeren van omwonenden en het creëren van betrokkenheid en draagvlak. Dat wordt sterk geapprecieerd door de burger”.

Daarom is de Dag van de Wind ook een feest voor al wie zich vandaag inzet voor meer windenergie. “We zijn al die burgers enorm dankbaar en wensen hen dan ook namens VWEA van harte een feestelijke Dag van de Wind toe”, besluit Bart Bode.

Download hier het volledige persbericht van VWEA naar aanleiding van Dag van de Wind.

Op woensdag 30 en donderdag 31 mei zakte een delegatie van Vleemo, samen met een afvaardiging van partnerbedrijf Wind aan de Stroom, af naar Aurich en omstreken in Duitsland. Daar bezochten ze enkele fabrieken van turbineleverancier Enercon.

Vleemo en Wind aan de Stroom exploiteren momenteel samen vijftig windturbines op de Rechter- en Linkerscheldeoever van de Haven van Antwerpen. Het merendeel van deze turbines zijn van fabrikant Enercon. Tijdens de bouwfase komen de verschillende onderdelen apart aan en worden ze ter plaatse zorgvuldig met elkaar verbonden. Maar hoe worden deze onderdelen gemaakt? Om hierop een antwoord te krijgen, trok een delegatie van beide bedrijven naar het noorden van Duitsland, waar verschillende fabrieken van Enercon zijn gevestigd.

Zeg windmolens en je denkt meteen aan Nederland. Maar qua moderne windenergie, gewonnen op land, doet Vlaanderen het beter dan onze noorderburen. Dat blijkt uit recente cijfers. "Er staan nu 503 windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van 1.136 Megawatt", zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Uit een overzicht per gemeente blijkt dat Vleemo hierin een belangrijk aandeel heeft.

"We steken Nederland voorbij wat het geïnstalleerd vermogen per vierkante kilometer betreft: met 83 kilowatt/km2 staan we op de derde plaats, na Duitsland (140 kW/km2) en Denemarken (99). Voor zonnepanelen blijven we op twee, na Malta en vóór Duitsland. Er zijn nog heel wat inspanningen nodig voor de energieomslag, maar we mogen gerust wat trotser zijn op wat we al bereikt hebben."

Nadat de brandweer en het specifieke RedTeam van Brandweer Zone Antwerpen in 2017 reeds een rondgang langsheen de windturbines van Vleemo kregen en een beklimming deden, werd op vrijdag 20 april 2018 een realistische evacuatie-oefening in scène gezet. Door deze samenwerking tussen Vleemo en de Brandweer Zone Antwerpen hopen beide partijen goed voorbereid zijn mocht er in de toekomst een incident gebeuren in of rond een turbine.

Op 27 maart 2017 begeleidde Vleemo medewerkers van Brandweer Zone Antwerpen langsheen haar windturbines op de Rechterscheldeoever van de Haven van Antwerpen. Een tweetal maanden later, op 31 mei, gingen enkele klimmers van het RedTeam onder begeleiding van Vleemo tot boven in de gondel om te kijken hoe die eruit ziet en welke materialen er nodig zijn om een redding op dergelijke hoogte tot een goede einde te brengen.